Wednesday, 7 September 2016

KHASIAT TEH KEPADA KESIHATAN BADAN

KHASIAT TEH KEPADA KESIHATAN BADAN 

1. Teh Untuk Melarutkan Lemak

Kandungan essential oil yang terdapat pada teh dpt memberikan manfaat untuk melarutkan lemak dan melancarkan pencernaan.

2. Menurunkan Berat Badan

Berkaitan berat badan, kajian pada tahun 2011 di Journal Obesity mendapati bahawa tikus yang diberikan diet tinggi lemak dan diberikan khasiat yang terdapat pada teh hijau memiliki penambahan berat badan yang lebih lambat berbanding pada tikus yang tidak mendapat khasiat tersebut

3. Mengurangkan resiko penyakit jantung dan stroke

Kandungan polifenol pada teh dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dan tekanan gula dalam darah, yang merupakan salah satu penyebab penyakit jantung dan stroke.Gumpalan darah akan terbentuk dari kolesterol dalam jumlah yang besar akan menyebabkan serangan jantung dan stroke. Kandungan flavonoid quercetin, kaempferol, dan myricetin pada teh dapat menurunkan tekanan darah dan pengerasan arteri.

4. Melindungi Tulang

Kaji selidik dgn membandingkan antara mereka yg meminum teh dengan yg tidak, mendapati bahawa orang yang minum teh selama 10 tahun atau lebih memiliki tulang kuat.Pengkaji berpendapat bahawa kandungan phytochemical merupakan zat yang dapat membantu melindungi tulang ini.

5. Mencegah Diabetes

Kajian yang dilakukan pada tahun 2010 mendapati bahawa kafein dalam teh dapat membantu dalam mengurangkan risiko terkena diabetes.