Tuesday, 6 September 2016

5 TIPS MENJAGA KESIHATAN PERUT


5 TIPS MENJAGA KESIHATAN PERUT
.
Admin rasa mesti korang semua pernah rasa kembung perut kan?ada yg berulang-ulang.Masalah perut ni tk terhad pada kembung perut,ada byk lg masalah lain mcm sembelit dan tk lawas.Try usha skit 5 tips yg simple admin listkn ni mudah mudahan perut korang sentiasa sihat!
.
1) Atasi stress
.
Stress boleh mempengaruhi keseimbangan penghadaman bdn korang secara tak lansung memperlahankan pengahadaman. Stress gak boleh sbbkn cirit birit dan dlm kes tertentu boleh menyebabkan berlakunya masalah usus!
.
2) Berhenti merokok
.
Merokok boleh melemahkn otot yg kawal korang pnya esophagus ia juga sbbkn acid dr perut bergerak dlm arah bertentangan dan masuk semula dlm esophagus.Ni akn menyumbang kpd pedih ulu hati dan sakit pada usus
.
3) Makan secara sopan
.
Makan secara tergesa2 akn jdkn usus berkerja keras utk memproses makanan.Jangan sesekali mkn secara berlebihan sbb ni akan buat korang rasa senak perut.Makan dlm kuantiti yg sedikit tp kerap.Elakkn mkn yg berat2 sebelum tido dan yg paling penting bykkn minum air sehari (dlm 8 gelas atau 3 liter sehari).
.
4) Turunkn berat badan
.
Orang yang ada berat badan berlebihan ni akan ada lemak terkumpul yg akn memberi tekanan di bahagian perut seterusnya menyebabkn pedih ulu hati jika makan berlebihan.
.
5) Kurangkn pengambilan alkohol

Alkohol boleh menyebabkan peningkatan jumlah asid dlm perut.Ini menyumbang kepada pedih ulu hati dn masalah-masalah penghadaman yang lain.