Wednesday, 7 September 2016

BMI( Body Mass Index )


BMI( Body Mass Index )

harini admin ingin berkongsi sedikit pasal ilmu macam mane nk tahu yg samada berat badan korang ni ideal ke tak.Korang pernah dgr psl BMI tak?

BMI( Body Mass Index ) adalah cara yg digunakan utk mengira berat yg sesuai utk tinggi korang berdasarkan chart yg telah dibuat pakar2 berkaitan kesihatan.
Jom kita tgk dan hadam hasil dari BMI ni betul2 :-


1) NORMAL ( BMI value = 19-24)

sekiranya korang tgk melalui BMI chart(boleh search tenet) dan dapati yg korang berada dalam kumpulan normal,TAHNIAH! ni bermaksud yg berat korang sekarang ni ideal utk ketinggian korang.Tapi pastikan korang kena maintain ambik makanan2 yg berkhasiat utk pastikn terus maintain dlm kedudukn sekarang!


2) OVERWEIGHT ( BMI value = 25-29)

hah klu tgk chart korang ade dlm kumpulan overweight ni jgn stress jgn ngis sebab ni bermksud yg berat korang terlebih sikit dari yg spatutnya.Risiko terdedah kepada penyakit contohnya penyakit jantung,strok dan kencing manis adalah lebih tinggi.Jadi korang kena kawal pemakanan korang mulai sekarang!


3) OBESE ( BMI value = 30-35)

Uish obese ke? jgn terjun bangunan pulak yer hehe.Sikit workout+supplement memang takde hal lah nk jd normal dgn syarat korang kena konsisten lakukan senaman tiap hari.Klu boleh jgn slalu mkn fast food yer sbb tak elok (kalori byk sgt!).

SELAMAT MENCUBA!